Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

- Dec 31, 2019-

Kijk om je heen - op huizen, bedrijfsgebouwen, langs wegen - zonnepanelen zijn overal.

Zelfs die draagbare apparaten die geen batterijen nodig hebben, zijn zonnepanelen in hun eenvoudigste vorm.

Panelen zijn erg populair geworden voor thuisgebruik. Hoewel veel regeringen stimulansen hebben gegeven om mensen aan te moedigen hun eigen elektriciteitsopwekkers voor zonne-energie te installeren, blijft de prijs een belangrijke factor.

Het is echt het rendement op de investering dat telt.

Dat wil zeggen: totale kosten van het zonne-energiesysteem gedeeld door werkelijke besparingen elke maand = maanden om de kosten terug te verdienen

Dit is vaak meerdere jaren, daarom is er een groeiende belangstelling voor mensen die hun eigen panelen maken - nadat alle onderdelen gemakkelijk te vinden zijn, is het kennisniveau om het project uit te voeren niet enorm en het is een echt goedkope oplossing die dat niet doet ' er zijn geen hoge vaardigheidsniveaus voor nodig.

Dus wat is eigenlijk een fotovoltaïsche cel?

Een fotovoltaïsche cel of PV-cel zoals het vaak wordt genoemd, is een apparaat dat al het beschikbare licht direct omzet in elektriciteit. Over het algemeen denken we aan de lichtbron zoals de zon, maar het hoeft niet alleen de zon te zijn. In feite zal elke lichtbron elektriciteit produceren. Terwijl de zon de beste bron is, zullen PV-cellen 's nachts elektriciteit produceren van straatverlichting en sterren. Dat wil zeggen, ze werken 24 x 7 maar op zeer lage niveaus wanneer de zon niet schijnt.

Het voordeel van de zon is dat deze zeer helder is en dat de PV-cel gedurende enkele uren per dag maximale elektriciteit kan produceren.

Een zonnepaneel is een serie met elkaar verbonden PV-cellen. Elke PV-cel produceert een kleine hoeveelheid elektriciteit. Gezamenlijk zal het paneel een elektrische output produceren die een functie is van het aantal cellen. De PV-cellen zijn ingekapseld in een weerbestendige omgeving en moeten in de richting van de zon worden gericht.

Dus hoe werkt de PV-cel?

PV-cellen zijn in feite halfgeleiders gemaakt van silicium. Wanneer licht de cel treft, wordt een bepaald deel ervan geabsorbeerd in het halfgeleidermateriaal. De energie van het geabsorbeerde licht wordt in de vorm van geactiveerde elektronen naar de halfgeleider overgebracht. De elektronen mogen dan vrij stromen.

PV-cellen hebben allemaal een of meer elektrische velden die ervoor zorgen dat deze elektronen die vrijkomen door geabsorbeerd licht, in een bepaalde richting stromen. Deze stroom elektronen is een elektrische stroom. Door metalen contacten op de boven- en onderkant van de PV-cel te plaatsen, kunnen we die stroom aftrekken.

Elke PV-cel heeft een nominaal vermogen (volt x ampère). De stroom, samen met de spanning van de cel (afkomstig van het ingebouwde elektrische veld), bepalen het wattage dat de zonnecel kan produceren.

Merk op dat het activeringsmedium licht is - elk licht. De hoeveelheid stroom is een functie van de lichtintensiteit of energie, dwz hoe intenser het licht, hoe groter de stroom.

Zolang de lichtbron beschikbaar is, wordt er elektriciteit opgewekt.

Wat zit er in de PV-cel?

Fotovoltaïsche producten worden gemaakt met behulp van Gallium Arsenide dat wordt verwerkt en in cellen wordt gesneden. Een focusseerapparaat, een zonneconcentrator genaamd, wordt over de cel geplaatst om het licht te concentreren. Deze concentrators buigen en richten het licht op een specifiek punt op de cel.

Hoeveel zonlicht absorbeert onze PV-cel?

PV-cellen zijn ongeveer 15 tot 20 procent efficiënt, dat wil zeggen dat van de totale lichtenergie die op de cel is gericht, ongeveer 15 tot 20% van de energie daadwerkelijk in elektriciteit wordt omgezet.

Dus daar heb je het. We hebben het huiswerk op zonnepanelen gedaan. Bekijk onze gratis nieuwsbrief - zie onze website-details hieronder. Bedankt voor het lezen van ons artikel. We vertrouwen erop dat u klaar bent om naar uw eigen zonnepanelenproject te gaan.