Fotovoltaïsche elektriciteitsproductie op het dak, wat kan er tijdens de installatie worden gedaan om waterlekkage te voorkomen? Deel 1

- Dec 24, 2019-

Momenteel is het fotovoltaïsche systeem voor het genereren van energie dat op een gebouw is gebouwd een veelgebruikt gedistribueerd systeem voor het genereren van fotovoltaïsche energie. De betrokken gebouwen omvatten civiele gebouwen, openbare gebouwen, industriële gebouwen en andere gebouwen die fotovoltaïsche energieopwekkingssystemen kunnen dragen. Het is een fotovoltaïsch stroomopwekkingssysteem dat tegelijk met het gebouw is ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd en een perfecte combinatie vormt met het gebouw. Sommige omvatten het vervangen van traditionele dakbedekkingsmaterialen door fotovoltaïsche modules, zoals: dakplaten, tegels, leistenen tegels, metalen daken, ramen, schuilplaatsen, enz. Als onderdeel van de externe structuur van het gebouw heeft het niet alleen de functie om elektriciteit te genereren, maar heeft ook de functie van bouwcomponenten en bouwmaterialen. Het kan zelfs de schoonheid van het gebouw verbeteren en een perfecte eenheid met het gebouw vormen.


Fotovoltaïsche systemen voor zonne-energie die aan gebouwen zijn bevestigd, worden ook wel "geïnstalleerde" fotovoltaïsche gebouwen genoemd. De belangrijkste functie is stroomopwekking, die niet in strijd is met de functie van het gebouw en de functie van het oorspronkelijke gebouw niet beschadigt of verzwakt.


Algemene installatiemethoden

De installatie van fotovoltaïsche modules varieert afhankelijk van het type dak. De meeste hebben een afzonderlijk ontwerp met een grotere flexibiliteit. Ze zijn opgehangen boven de dakconstructie met verbindingselementen van het punttype. Hoewel dit geen invloed heeft op de oorspronkelijke dakprestaties, creëert het betere ventilatieomstandigheden en kunnen de zonnepanelen het beste verkrijgen. Werkefficiëntie en onderhoud zijn handiger, vooral geschikt voor plat dak en hellend dak.


Gebruikelijke installatiemethoden voor BAPV met plat dak zijn onder meer: betonstaalmethode (inclusief: gietbetonfunderingsmethode en prefab betonbloktegengewichtmethode), ter plaatse gegoten betonnen verbindingsdakmethode, chemische ankerboutmethode, etc.

Veelgebruikte installatiemethoden voor hellende daken zijn: het aansluiten van de hoofdstructuur van het dak, de speciale bevestigingsmethode voor de bevestiging en de tweecomponentenlijmmethode (lichte installatiemethode).


Analyse van de oorzaken van daklekkage

In het geval van constructie, onder het uitgangspunt van een correct ontwerp van de structurele belasting, als de constructie correct, veilig en beschaafd is, zal de constructiemethode zonder dakboring in het algemeen de waterdichte daklaag niet beschadigen en daklekkage veroorzaken. Dergelijke constructiemethoden omvatten: betonnen contragewichtmethode, staalstructuurverbindingsmethode, speciale bevestigingsmethode, tweecomponenten lijmverbindingsmethode en dergelijke.

Er zijn enkele situaties die lekkage op het dak kunnen veroorzaken:

1) Bij het installeren van fotovoltaïsche beugels op betonnen platte daken of betonnen hellende daken van villa's, het project van het installeren van fotovoltaïsche beugels met behulp van ingebedde bouten, expansiebouten of bevestigingsmethoden voor chemische ankerbouten;


2) Bij het installeren van een fotovoltaïsche steun op een schuin dak van een stalen structuur, voor het geval waarbij de dwarsdoorsnede van de rib van de kleurstaalplaat een trapeziumvormige sectie is, wordt de zelftappende schroef gebruikt om de steun stevig aan het kleurstalen tegeldak te bevestigen ;


3) Kabelbussen of dakwatertoevoerleidingen passeren dakpanelen;


4) De stalen dakplaat is gecorrodeerd en lekt, of de omgeving is gecorrodeerd;


5) Verkeerde en ruwe bouwmethoden.


De bovenstaande verschillende situaties kunnen de originele waterdichte laag of waterdichte tegel tijdens het installatieproces van het systeem beschadigen en ertoe leiden dat het dak lekt tijdens de levensduur van het fotovoltaïsche systeem. Wanneer echter een strookvormige basis wordt gebruikt die loodrecht op de afvoerrichting is opgesteld, kan dit de afvoer van dakregen belemmeren en lekkage veroorzaken. Bovendien, zelfs als het dak waterdicht is tijdens de installatie van het fotovoltaïsche systeem, vanwege de constructiekwaliteit en de natuurlijke omgeving, zoals in het barre klimaat, is het dak gescheurd als gevolg van de jaarlijkse cyclus van invriezen en ontdooien, zon, enz. ., en de waterdichte laag is verouderd. Na de schade zal het dak waarschijnlijk in een later stadium gaan lekken.


Waterdichte dakversterking

Momenteel stellen relevante nationale plannen expliciet voor om de bouw van gedistribueerde fotovoltaïsche energieopwekkingssystemen in de centrale en oostelijke regio's aan te moedigen. Met de krachtige steun van het nationale en lokale overheidsbeleid, worden gedistribueerde fotovoltaïsche stroomopwekkingssystemen steeds meer gebruikt, goed voor meer dan 57% van de totale geïnstalleerde capaciteit van fotovoltaïsche stroomopwekkingssystemen, die een belangrijke ontwikkelingsrichting zullen worden in de toekomst.


De installatiemethode van fotovoltaïsche modules op het dak moet niet alleen rekening houden met zonlicht en schaduw, maar ook variëren afhankelijk van de vorm van het dak. In de engineering moet bij de installatie van componenten rekening worden gehouden met zaken als belasting, winddrukweerstand, aardbevingsweerstand, drainage, waterdichting en bliksembeveiliging. Omdat het project voornamelijk de combinatie van fotovoltaïsche beugels en daken omvat, en vervolgens het dakwaterdichtingsprobleem, heeft de kwaliteit van het ontwerpschema en de constructiekwaliteit niet alleen invloed op de levensduur van het gebouw, maar ook rechtstreeks op de productieactiviteiten en de normale voortgang van mensenlevens. Omdat gedistribueerde fotovoltaïsche energieopwekking momenteel in de introductieperiode van de markt is, is de concurrentie momenteel groot en is de kwaliteit van het ontwerp en de constructie ongelijk en moet meer aandacht worden besteed aan de waterdichting van het dak.

Verschillende soorten dakprojecten, waaronder dekvloeren, luchtbarrières, waterdichtingslagen, thermische isolatielagen, beschermende lagen en gebruik oppervlaktelagen boven de structurele laag van het dak, zijn een belangrijk onderdeel van de bouwconstructie. Volgens de prestaties, het belang, de gebruiksfunctie en de redelijke levensduur van de waterdichte laag van het gebouw.

Grotere openbare gebouwen en villa-daken in steden behoren tot Klasse II-vestingwerken; algemene industriële en civiele gebouwen, gewone huizen, algemene kantoorgebouwen, scholen, hotels, enz. behoren tot klasse III vestingwerken.