Onderhoud zonnedak: 3 eenvoudige tips

- Dec 10, 2019-

Als het gaat om duurzame energiesystemen, zijn zonnedaken ongeveer net zo onderhoudsarm als u zult krijgen. Geen bewegende delen, check. 25 jaar garantie op onderdelen, check. Geen behoefte aan gespecialiseerde onderhoudsapparatuur of services, check. Dat gezegd hebbende, zal uw zonnedak efficiënter zijn als u er regelmatig onderhoud aan uitvoert. Maak je geen zorgen; het is gemakkelijk, snel en goedkoop in onderhoud. Hier zijn drie tips voor het onderhoud van uw zonnepaneelsysteem om het zo lang mogelijk goed te laten presteren.

Houd zonnepanelen of dakpannen vrij van puin zoals stof, vogelpoep, gevallen bladeren en andere dingen die licht kunnen blokkeren en uw systeem minder efficiënt kunnen maken. Als u tamelijk zacht water en gemakkelijk te verwijderen puin hebt, kunt u uw zonnedak zo nu en dan eenvoudig afspuiten. Voor meer hardnekkig vuil hebt u mogelijk een stuk milde zeep en een zachte borstel nodig. Raadpleeg altijd uw paneel- of tegelfabrikant voor reinigingsrichtlijnen voordat u begint en wees veilig wanneer u op of rond uw dak werkt. Frequentie: een paar keer per jaar, afhankelijk van uw klimaat en omgeving.


Trim bomen of struiken die zijn gegroeid om schaduwen op uw zonnedak te werpen. Schaduw is een belangrijke oorzaak van verlies van zonne-energieoutput, en hoewel uw zonne-installateur vóór de installatie op schaduw zal controleren, hebben bomen de neiging om te groeien. Frequentie: om de paar jaar, of indien nodig.


Controleer de energie-output van uw zonnedak om problemen of verlies van efficiëntie te detecteren. Hoewel het normaal is dat de efficiëntie verandert met de seizoenen en iets afneemt met de leeftijd, duidt een aanzienlijke daling van de output op een probleem. De maandelijkse outputgegevens van een jaar vormen een uitstekende basis om uw huidige zonne-output te controleren. Het duurt slechts enkele seconden om elke maand een spreadsheet te controleren en bij te werken. Als u een daling van de efficiëntie vindt, kunt u die garanties goedmaken en uw investering beschermen. Frequentie: maandelijks.

Dat is het! Met deze tips, plus hoogwaardige zonnecomponenten en een gevestigde, gerenommeerde installateur, zal uw zonnepaneelsysteem de komende jaren in goede staat blijven.