Nieuwe markt voor fotovoltaïsche toepassingen: pak nu het dak en pak Windows later

- Jul 09, 2018-

Onlangs zei een onderzoeksgroep aan de Michigan State University dat de nieuwe zonneweringen die ze ontwikkelden niet alleen elektriciteit konden leveren, maar ook de koelbehoeften van gebouwen konden verminderen.

Zonnepanelen zijn niet nieuw, maar Michigan-onderzoekers zeggen dat hun nieuwe materialen transparant zijn en daarom brede toepassingsmogelijkheden hebben.

In het verleden waren de meeste zonneweringen bruin of roodachtig, waardoor het product minder aantrekkelijk werd in esthetiek, waardoor de aantrekkelijkheid van de markt werd verminderd. Een paper gepubliceerd door Lund, een chemisch ingenieur aan de Michigan State University, toonde aan dat het gebruik van transparante producten voornamelijk wordt bereikt door de absorptie van ultraviolette stralen van de zon door perovskieten op basis van halogeniden.

Het vervangen van gewone ramen door zonnecellen zal een nieuwe markt voor zonnetoepassingen openen en het marktpotentieel is enorm omdat het oppervlak van ramen veel groter is dan het dak.

Hoewel dit perovskietmateriaal slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit kan produceren, is het rendement slechts 0,5%, wat niet genoeg is om zinvolle energie te produceren. Maar het kan de reactie activeren, die het glas dimt en de warmte naar buiten het gebouw in vermindert, waardoor de belasting en het gebruik van het airconditioningsysteem wordt verminderd.

De efficiëntie van 0,5% is veel lager dan die van kristallijne siliciumcellen, vooral de huidige efficiëntie van de laatste heeft 22% bereikt. Maar onderzoekers zijn van mening dat dit genoeg is om het dimbare glas van stroom te voorzien, waardoor de afhankelijkheid van airconditioning wordt verminderd.

Lunt zei dat zijn team in staat is om het materiaal naar een efficiëntie van ongeveer 4% te duwen, waardoor transparante fotovoltaïsche systemen (TPV's) kunnen worden gebruikt voor het aandrijven van gebouwen.

Kristallijn siliciumtechnologie is nog steeds moeilijk te vervangen, maar transparante fotovoltaïsche energie (TPV) kan nieuwe markten bedienen. De wereld verstedelijkt en moderne steden hebben veel glasramen en verticale oppervlakken om te profiteren van deze nieuwe technologie.

Naast kantoorgebouwen en -huizen, gelooft Lut dat dit materiaal ook kan worden gebruikt als ramen voor auto's, kassen en mobiele elektronische apparaten.