Noorse nationale energieplannen om 8,5 miljard te investeren in windenergie en zonne-energie in 2019-2025

- Oct 02, 2018-

De Noorse energieleverancier National Power Statkraft heeft een nieuw plan aangekondigd om tussen 2019 en 2025 zwaar te investeren in wind- en zonne-energie.


In een korte verklaring zei de Noorse staatsmacht dat het hoopt tegen 2025 6 GW onshore windenergie en 2 GW aan zonnecapaciteit te bereiken via het nieuwe investeringsplan van 10 miljard Noorse kroon.


"De meeste capaciteitsgroei zal uit Europa komen en de markt in Zuid-Amerika en India zal aanzienlijk groeien," zei de Noorse nationale mogendheid. Investeringen in Noorwegen zullen naar verwachting goed zijn voor 26% van de totale investering, terwijl investeringen in andere Europese landen en buiten Europa respectievelijk 42% en 32% bedragen.


"Een deel van de investering in deze investeringen komt voort uit de voordelen van bestaande bedrijven, aangevuld met de afstoting van voltooide zonne- en windprojecten voor de systemische equity van financiële beleggers." Noorse nationale macht lichtte dit nader toe.


Norwegian National Power is een van de eerste traditionele energieproducenten die investeert in zonne-energie. In 2010 werd een zonne-installatie van 3,3 MW gebouwd in Italië. Sindsdien is het bedrijf op de solarmarkt in India, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje.


Momenteel heeft het bedrijf 335 waterkracht-, wind- en gascentrales met een totale geïnstalleerde capaciteit van 19,08 GW en een belang in 17 stadsverwarmingsinstallaties met een geïnstalleerd vermogen van 789 MW. In totaal is Norwegian National Power actief in 16 landen en zijn er ongeveer 3.500 mensen werkzaam.