Het grootste zonnepark in Mongolië is online

- Jun 27, 2018-

De Mongoolse premier Ukhnaagiin Khürelsükh is onlangs een baanbrekende ceremonie begonnen voor een 15 MW zonne-energiecentrale in de economische ontwikkelingszone ZAMNN-YUD in de provincie Donogow in het zuidoosten van het land. Deze faciliteit is de tweede fotovoltaïsche installatie in het land en is momenteel de grootste.


Mongolië gebruikt momenteel zonne-energie om zijn afhankelijkheid van oude kolencentrales te verminderen. Het grootste project in ontwikkeling in het land is een project van 30 megawatt dat financiële steun ontving van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en enkele investeringspartners. De EBWO heeft US $ 140 miljoen geïnvesteerd in vier duurzame energieprojecten in Mongolië met een totale projectcapaciteit van 180 MW, goed voor 16% van de totale elektriciteitscapaciteit van Mongolië. Daarnaast is er een 20 MW zonnepark in Mongolië dat nog in ontwikkeling is. Al deze projecten zullen worden ingezet in de provincie Donogov en zullen naar verwachting tegen het einde van dit jaar worden afgerond.


Mongolië heeft vorig jaar het FIT-programma geïmplementeerd en ongeveer 200 megawatt aan zonne-energie en 450 megawatt aan windenergiecapaciteit toegewezen. De Wereldbank is echter van mening dat deze regelingen "geen rekening houden met de laadcapaciteit van het elektriciteitsnet en evenmin overwegen of stroomverbruikers de mogelijkheid hebben om de stijging van de elektriciteitsprijzen te accepteren", waardoor veel ontwikkelaars in het ongewisse vallen situaties.